آیین افتتاحیه شبکه مدیریت نوآوری روز دوشنبه ۱۶ اسفندماه ۹۵ به میزبانی صندوق نوآوری و شکوفایی توسط جشنواره ملی بهره وری و جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری برگزار شد.
شبکه مدیریت نوآوری ایران با ابتکار و همکاری جشنواره ملی بهره وری و جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری ایران با ماموریت “توسعه اکوسیستم نوآوری در بخش خصوصی ایران در راستای اقتصاد دانش بنیان” شکل گرفته است. فعالیتهای این شبکه ضمن تلاش در جهت تسهیل گری برای ایجاد و بهره مندی بخش خصوصی از مشوق ها و حمایت های لازم در راستای شکل گیری فعالیتهای اقتصادی دانش بنیان، در دو حوزه اصلی ۱) توسعه زیرساختها و پلتفرمهای مشترک بین دولت، بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان و نیز ۲) فعالیتهای ترویجی و آگاه سازی ساماندهی شده است. بدین منظور تیمی از خبرگان و متخصصان مدیریت فناوری و نوآوری با همکاری مجریان دو جایزه مذکور که عبارتند از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی،جشنواره ملی بهره وری ، انجمن مدیریت فناوری ایران، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن وکشاورزی ایران، مرکز پژوهشی مدیریت راهبردی و فناوری آینده اندیشان، نشریه رتبه، گروه پارسیان هوشمند و … تشکیل شده و اقدام به تعریف اهداف، فرآیندها و فعالیتهای شبکه نموده اند.
ضرورت شناساندن اکوسیستم نوآوری به بخش خصوصی
در ابتدای مراسم دکتر مهدی محمدی در مراسم افتتاح شبکه مدیریت نوآوری ایران که در مجتمع شکوفایی شرکت های دانش بنیان برگزار شد، اظهارداشت: شبکه نوآوری ایران با هدف کارآفرینی و نوآوری فردی(شرکت های نوپا)، کارآفرینی و نوآوری سازمانی و کارآفرینی و نوآوری شبکه ای با هدف تعاملات بین شرکتهای نوپا و بالغ راه اندازی شده است.
محمدی اظهار کرد: در کشور ردپای صنایع بخش خصوصی بسیار ضعیف است که ضروری است اکوسیستم نوآوری به بخش خصوصی شناسانده شود.
وی عنوان کرد: ایجاد اکوسیستم کارآفرینی و رسوخ فناوریهای نوین در صنایع از جمله راهکارهای مناسب برای حضور بخش خصوصی در حوزه فناوری است.
محمدی تاکید کرد: کشور تا حدودی در ایجاد کارآفرینی نوآور موفق بوده است، به گونهای که تاکنون ۳ هزار شرکت دانشبنیان در کشور ایجاد شده است و از این میان بیش از ۲۴۷۶ شرکت مورد ارزیابی از نظر۱۴ شاخص نوآوری قرار گرفته اند.
وی با بیان اینکه امیدواریم پیوند میان کسب و کارهای دانشبنیان و نوآوری بتواند در کشور ایجاد شود، گفت: ما برای تحقق این امر باید بهرهوری را از طریق بهبود سیستمها و نوآوری ارتقاء دهیم، همچنان که در آینده نزدیک ناچار هستیم به بسیاری از قوانین بینالمللی بپیوندیم.
محمدی با بیان اینکه ایجاد شبکه مدیریتی نوآوری در ایران از مهمترین اقدامات برای رشد نوآوری در کشور است، افزود: شبکه نوآوری ایران، شبکهای از فعالان و نوآوران ایران به شمار می رود که شامل شرکتها، افراد صاحب ایده، مراکز سیاسی و تحقیقاتی است. به گفته دبیر علمی شبکه مدیریت نوآوری ایران، ما اکنون در حال طراحی یک پلتفرم برای شناسایی ظرفیتهای ایران هستیم که از آن جمله میتوان به تدوین استاندارد مدیریت نوآوری، برند نوآوری، پیمایش نوآوری و ایجاد زیرساختهای اکوسیستم نوآوری اشاره کرد.
محمدی با تاکید بر اینکه با استفاده از این استاندارد میتوان به گسترش سطح نوآوری در بنگاهها امیدوار بود، بیان کرد: این استاندارد تا چهار ماه آینده به عنوان استاندارد ملی در حوزه نوآوری ثبت می شود.
وی تهیه برند نوآوری از ابتدای سال آینده را از دیگر برنامههای این شبکه دانست و گفت: بر این اساس درصدد هستیم تا محصولات نوآورانه را بر اساس شاخصهایی چون سطح صنعتی فناوری، میزان جدید بودن، عمر دانشی محصول، پتانسیل بازار و اثرات ملی برند نوآوری اعطا کنیم.به گفته محمدی، قرار است هر دو سال یک بار این پیمایش نواوری در کشور اجرایی شود.
رتبه کشور در شاخص نوآوری با افق ۱۴۰۴ فاصله دارد
در ادامه مراسم آقای دکتر سلاح ورزی نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اعلام کرد: ایران در شاخص نوآوری در ۲ سال گذشته به جهش ۲۸ رتبه ای دست یافته است اما با هدفگذاری سند چشم انداز افق ۱۴۰۴ برای دستیابی به رتبه نخست منطقه، فاصله معناداری داریم.
حسین سلاح ورزی ؛ در آیین رونمایی از شبکه مدیریت نوآوری ایران در مجتمع نوآوری و شکوفایی افزود: در سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ میلادی جایگاه ایران در شاخص نوآوری ارتقا یافت؛ در حالی که در سال ۲۰۱۱ این شاخص افت کرده بود. وی بیان کرد: برای رفع این فاصله حمایت و مشارکت جدی همه بخش ها برای تقویت نوآوری ضروری است و شبکه مدیریت نوآوری با همین هدف تشکیل شده است.
سلاح ورزی گفت: یکی از برنامه هایی که اتاق بازرگانی ایران در دستور کار خود قرار داده، سهولت و بهبود فضای کسب و کار است که نوآوری می تواند در این زمینه تاثیر گذار باشد.
وی یادآور شد: با توجه به اهمیت نوآوری، از دو سال گذشته راه اندازی کسب و کارهای مبتنی بر ابداع و ثبت تشکل های نوآور در حوزه دانش بنیان از سوی اتاق انجام شده است .
نایب رئیس اتاق ایران به تشکیل صندوقهای پژوهش و فناوری از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد و گفت: اتاق بازرگانی ایران میتواند با مشارکت در ایجاد این صندوقها نقش خود را در حوزه توسعه نوآوری پررنگتر کند.
سلاح ورزی بهبود محیط کسب و کار را از وظایف اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران نام برد و بیان کرد: ارزیابی تشکلهای موجود دراین اتاق از دیگر برنامههای این نهاد است و در آییننامه مربوط به ارزیابی این تشکلها موضوع نوآوری به عنوان یکی از شاخصهای ارزیابی مدنظر قرار گرفته است. وی افزود: ایجاد شرکتهای واسط کنسرسیوم ها و تشکل های مرتبط با فناوری و نوآوری و کسب و کارهای دانش بنیان از برنامه های سال آینده اتاق بازرگانی برای افزایش خدمات صادرات شرکت های دانش بنیان است .وی گفت: اتاق بازرگانی ایران به واسطه عضویت دراتاق بازرگانی بین المللی در نظر دارد خدماتی را در قالب مدیریت پتنت و مشورت حقوقی به شرکت های دانش بنیان ارایه دهد.
نوآوری از راهکارهای اصلی افزایش بهره وری در ایران
فرشیدشکرخدایی دبیر جشنواره ملی بهره وری در مراسم افتتاح رسمی شبکه مدیریت نوآوری ایران که در مجتمع شکوفایی شرکتهای دانش بنیان و به میزبانی صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد اعلام کرد این جشنواره با هدف کمک به افزایش رشد اقتصادی از طریق رشد بهرهوری و همچنین ترغیب و تشویق بنگاه های اقتصادی به افزایش بهره وری خود از سال ۱۳۸۷ آغاز به فعالیت نمود و بر این اساس طی سال های گذشته از رویدادهایی که با رویکرد کمک به ارتقای بهره وری در سطح ملی و در همچنین در سطح بخش های مختلف اقتصادی در کشور برگزار شده است حمایت نموده است.
از آنجاییکه رویکرد مدیریت فناوری به عنوان یکی از راه های رشد بهره وری شناخته می شود، لذا جشنواره ملی بهره وری بر خود لازم دانسته است که از طریق راه اندازی شبکه مدیریت نوآوری ایران به صورت تخصصی مفهوم مدیریت فناوری را به صورت عملیاتی تر پیگیری نماید. این شبکه با هدف افزایش میزان آگاهی بنگاه های کسب و کار با مفاهیم عمومی و تخصصی مدیریت فناوری در بنگاه های اقتصادی و همچنین توانمندسازی نیروهای متخصص در حوزه مدیریت فناوری راه اندازی شده است و در این مسیر جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری نیز همکاری های مناسبی به دبیرخانه جشنواره انجام داده است.
شکرخدایی در انتهای سخنرانی خود با توجه به مسوولیت هایی که در بخش های مختلف به عهده دارد به منظور تقویت هر چه بیشتر این شبکه تعهداتی را مطرح نمود که نسبت به اجرایی نمودن آنها اقدام نماید که مهمترین آنها عبارت بودند امکان استفاده از ظرفیت شبکه داوران جشنواره ملی بهره وری، تشکیل کارگروه مدیریت نوآوری در کمیته تدوین راهبرد ملی کیفیت و تلاش برای ایجاد جایگاه برای برند نوآور و به کارگیری استانداردهای نوآوری در سازمان ها در نظام رتبه بندی اتاق ایران
در ادامه مراسم دکتر حسن فروزان فرد دبیر کمیته علمی جشنواره ملی بهره وری و عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز ضمن اعلام حمایت از راه اندازی این شبکه اعلام نمود که از ظرفیت کمیسیون های تخصصی که وی در آنها عضویت دارد به منظور ایجاد تعامل بیشتر بین اتاق تهران و شبکه مدیریت نوآوری استفاده خواهد نمود و همچنین مطرح نمود آکادمی ملی مدیریت بهره وری که اخیرا توسط جشنواره ملی بهره وری راه اندازی شده است می تواند فرصت های مناسبی را به منظور بررسی بر روی موضوع نوآوری و مدیریت فناوری با هدف ارتقای بهره وری در بخش های مختلف اقتصادی فراهم آورد.
دکتر مهدی الیاسی معاون سیاست گذاری و ارزیابی راهبردی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری ، ایده ی Innovation challenge را مطرح کردند که قابلیت برگزاری در شبکه مدیریت نوآوری ایران را دارد.
مصطفی بغدادی ؛دبیراجرایی شبکه مدیریت نوآوری ایران در ادامه افزود؛ تدوین استانداردهای ملی مدیریت نوآوری با همکاری سازمان ملی استاندارد، رتبه بندی سازمانهای نوآور و رتبه بندی تجارب برتر تجاری سازی دانش بنیان با همکاری مرکز رتبه بندی اتاق بازرگانی و نیز صندوق نوآوری و شکوفایی، اعطای برند نوآور به محصولات ساخت ایران، مشارکت در ایجاد مراکز نوآوری و توسعه پارکهای فناوری بخش خصوصی، مشارکت در توسعه CVC ها، ممیزی و صدور گواهینامه استانداردهای نوآوری، اجرای طرح های پیمایشی و پژوهشی بنگاهی و ملی و … از عمده فعالیتهای شبکه مدیریت نوآوری ایران خواهند بود.

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی: حرکت فناوری در کشور براه افتاده است
رییس صندوق نوآوی و شکوفایی با اشاره به اینکه در دوره ای برخورد ما با فناوری های جدید در کشور منفعلانه بود، گفت: اما اکنون حرکت فناوری در کشور براه افتاده است .دکتر بهزاد سلطانی افزود: در دوره ای کشور با استفاده از فناوری های روز که دستگاه صوتی و تصویری ویدئو بود مشکل داشت و برخورد ما با فناوری منفعلانه بود ، الان نیز برخورد ما با فناوری هایی مانند اینترنت و شبکه های اجتماعی منفعلانه است. وی بیان کرد: در جریان حرکت فناوری در کشور ۴۰۰ شرکت طرح فناورانه به صندوق ارایه کرده اند که از این تعداد ۳۸۷ طرح خاتمه فنی یافته و موفق بوده است.
سلطانی افزود: درچند سال اخیر موج فناوری که ایجاد بازار و تولید ثروت کند، در کشور راه افتاد و نمونه آن را می توان در شرکت های دانش بنیان دیجی کالا، اسنپ و تپسی دید.
وی بیان کرد: صدها شرکت فناور و نوآور نیز در کشور در حال راه اندازی است، با راه اندازی این شرکت ها و کارهای فناورانه موج جدید اجتماعی در کشور به راه می افتد.
وی با اشاره به انتخاب اسامی فرهنگی خوب نظیر بقچه، مامان پز و غیره توسط این شرکت ها افزود: این جوانان با انتخاب این اسامی فرهنگ قدیم را به فناوری نو عجین کرده و دوباره فرهنگ قدیم کشور را زنده می کنند. سلطانی گفت: اکنون در کشور فرهنگ نوآوری با تشکیل شرکت های دانش بنیان نوپا توسط دانشجویان و تبدیل ایده به ثروت درحال شکل گیری است، اگر این فرهنگ نوآوری در کشور ایجاد شود غوغا به پا می کند.
وی گفت: شرکت های دانش بنیان هم در اشتغال و رشد اقتصادی تاثیر دارند، در سال ۹۴ یک میلیون بیکار به جمعیت بیکاران کشور اضافه شد در صورتی که حداکثر ظرفیت کشور برای تولید اشتغال ۷۰۰ شغل بود، ایجاد شغل پایدار در مسیر دانش بنیان هزینه کمتری در مقایسه با ایجاد شغل به صورت دولتی دارد ، در فرآیند دانش بنیان تولید شغل ۳۰ میلیون تومان برآورد شده است ، راهی جز اشتغال در این مسیر نداریم.